„Obiectul lucrării de față este viața unui om perceput de contemporanii săi drept un «erou», o noțiune ce reprezintă de fapt o categorie‑cheie pentru mobilizarea puterii politice. Deși a fost instrumentalizat de regimul comunist ca simbol al unei religii laice, cercetările despre personajul istoric, ce diferea semnificativ de imaginea oficială, nu au avansat. Rezultatul a fost o situație oarecum paradoxală: Skanderbeg era din ce în ce mai prezent în societățile de limbă albaneză, însă, în afara unor formule stereotipe și a unor narațiuni imuabile, împrejurările reale în care s‑a desfășurat viața lui nu erau cunoscute aproape deloc. Skanderbeg a devenit un monument, acea figură rigidă care privește posomorât de pe soclurile din marile piețe și din sala de recepție a palatului prezidențial. O preocupare a oamenilor de stat, umaniștilor și istoricilor în secolul al XV‑lea, iar mai apoi, până în zilele noastre, a biografilor, literaților, libretiștilor și publiciștilor politici. Dar la ce bun o nouă carte despre Skanderbeg, de ce o nouă biografie? În numeroase arhive europene au fost descoperite noi surse cuprinzătoare, care schimbă decisiv imaginea clasică – începând cu veșnic misterioasa întrebare: de ce a fost Skanderbeg singurul nobil din Balcani convertit la islam care a revenit la creștinism? – și care solicită o nouă interpretare. Cititorul român va constata că această carte nu este doar o contribuție la istoria națională albaneză. Ea este concepută în sensul unei istorii medievale a Balcanilor, având legături cu spațiul Mării Adriatice, al Europei Centrale și de Est și cu cel al Anatoliei, o istorie a Balcanilor care privește și Transilvania.” (Oliver Jens Schmitt)
Cruciada Ungariei și revolta popoarelor • O faimă plătită scump • Domnie și suită • Legături de sânge • Dușmanii din munți • Un erou al Renașterii • Călătoria italiană • Cruciada noului Alexandru • Înaintea furtunii • Ororile devastărilor • La mâna marilor puteri • Ultima victorie a lui Skanderbeg
liver Jens SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe. A mai publicat (selectiv): Kosovo. Kurze Geschichte einer zentralbalkanischen Landschaft (2008), Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident (2012), Capitan Codreanu. Aufstieg und Fall des rumänischen Faschistenführers (2016; Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea și căderea „Căpitanului”, Humanitas, 2018), Der Balkan im 20. Jahrhundert. Eine postimperiale Geschichte (2019; Balcanii în secolul XX. O istorie postimperială, Humanitas, 2022), Herrschaft und Politik in Südosteuropa von 1300 bis 1800 (coord., 2021; volumul II al seriei Handbuch zur Geschichte Südosteuropas apărute la De Gruyter Oldenbourg), A Concise History of Albania (în colab. cu Bernd J. Fischer, 2022), Biserica de stat sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române 1918‑2023 (Humanitas, 2023).