«A vorbi despre un „spaţiu evreiesc” altfel decât în termenii teologici şi geografici (ori chiar geopolitici) presupune o întreagă discuţie de principiu menită să elucideze ce poate însemna evreitatea exprimată spaţial: un decupaj topologic, un areal jalonat de principii şi legi, un tratament religios al gestionării spaţiului, o teologie a locuirii, un dialog între tradiţia religioasă şi cea istorică sau alte lucruri de natură teoretică. Putem avea, în această direcţie, explorări multiple, pornite de pe poziţii de o mare varietate. Dar important, în contextul dat, rămâne ce înţelege Ionuţ Julean prin spaţialitatea iudaică.
Cartea reprezintă o deschidere particulară către universul cultural, religios şi identitar al evreilor din Diaspora europeană, într-o epocă în care s-a petrecut translaţia către centrul comunitar evreiesc, în calitatea sa de succesor al sinagogii în îndeplinirea rolurilor sale multiple.
Debutul în volum al arhitectului Dan-Ionuţ Julean se recomandă astfel ca un eveniment în ordinea lecturii, instruirii, dar şi a preluării pe cont propriu a interogaţiilor cu privire la moştenirea spaţială iudaică şi modelările pe care ea le presupune.»
Ovidiu PECICAN