Studiile reunite în acest volum alcătuiesc partea cea mai importantă a psihanalizei aplicate. Miza teoretică este extrem de ambițioasă, și anume de a explica începuturile principalelor dimensiuni ale culturii umane (morala, dreptul, religia), utilizând perspectiva inconștientului, așa cum va constata cititorul parcurgând celebra lucrare Totem și tabu, numită de Mircea Eliade „romanul negru al psihanalizei".
Nu doar trecutul îndepărtat al fenomenelor culturale majore face obiectul interesului întemeietorului psihanalizei, ci și viitorul lor. Religia, atât de preocupantă pentru Freud, este cercetată sub acest aspect în controversata lucrare Viitorul unei iluzii. Cunoștințele puse în joc sunt impresionante: atât în Totem și tabu, cât și în Moise și religia monoteistă, Freud utilizează informații istorice și etnografice foarte întinse și aprofundate.
Problema de rezolvat este de a deplasa scopurile pulsionale astfel încât să nu intre sub incidența frustrării din partea lumii exterioare. Sublimarea pulsiunilor își oferă aici ajutorul. Și reușim cel mai bine atunci când știm să sporim îndeajuns câștigul de plăcere din sursele muncii psihice și intelectuale. Asemenea satisfacții pot proveni din bucuria artistului care creează, din bucuria față de întruparea plăsmuirii fanteziei lui, din bucuria cercetătorului la rezolvarea unor probleme și la aflarea adevărului. -- SIGMUND FREUD