Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă
      ×

      Dragi clienți, depozitul nostru se mută în casă nouă. Vă cerem scuze pentru posibilele întârzieri în preluarea și livrarea comenzilor și vă mulțumim pentru înțelegere.

      Tratat de drept civil. Obligatiile

      Tratat de drept civil. Obligatiile

      Responsabilitatea civila extracontractuala. Faptul juridic
      0.0 / 10 ( 0 voturi)

      Categorii:
      Limba:
      Romana
      Data publicării:
      2021
      Editura:
      Tip copertă:
      Hardcover
      Nr Pag:
      960
      Colectie:
      Volum Din Serie:
      2
      ISBN:
      9786061810505
      Dimensiuni: l: 21cm | H: 30cm
      Descriere

      În această nouă viziune legislativă, am relevat că, în actualul context socio-economic, alături de caracterul reparatoriu şi cel preventiv, de avangardă, al răspunderii, pentru a anticipa şi în acest mod a evita potențiale prejudicii viitoare, care, chiar dacă nu pot fi certe, având în vedere principiul precauției, se impune luarea unor măsuri de preîntâmpinare sau măcar reducerea riscurilor ce pun în pericol viața, sănătatea oamenilor şi mediului înconjurător. Așadar admiterea existentei unei răspunderi civile preventive, ce nu are un prejudiciu cert, alături de cea cu caracter reparatoriu, impune lărgirea orizontului în ce privește definirea, în acest nou context, a răspunderii civile, o nouă arhitectură a acestei răspunderi, în ce privește funcția de sancțiune, reparație şi prevenție. Am reliefat că un nou fundament al răspunderii bazat pe principiul precauţiei impune o interpretare diferită de cea tradiţională în ce privește reparaţia unui prejudiciu deja produs, sau prevenirea unor prejudicii grave, încă neproduse, dar posibile şi care impun acţiuni conjugate ale cetăţenilor şi autorităţilor publice, idee novatoare care marchează un moment decisiv în evoluţia acestei instituţii juridice, generând declinul răspunderii individuale şi consolidarea unei răspunderi colective, prin stabilirea cadrului legal în care este despăgubită victima chiar de către alte persoane decât cei care a cauzat prejudiciul.

      Mai mult, aflându-ne pe tărâmul responsabilității civile pentru acele fapte care nu au nicio legătură cu existenta unei convenții între victimă şi cel ce a cauzat prejudiciul, în noul context socio-economic în care ne aflăm, afirmarea existentei unei responsabilități civile extracontractuale în astfel de ipoteze este mai aproape de realitatea juridică, se impune cu acuitate, deschide noi orizonturi juridice, ne introduce în actualitatea prezentă, dar lasă porți deschise şi spre viitor, spre abordarea noilor realități juridice ce se vor naște şi la care trebuie să ne adaptăm.

      Din cuprins

      • Reglementarea legală a faptelor juridice
      • Gestiunea de afaceri
      • Plata nedatorată
      • Îmbogăţirea fără justă cauză
      • Consideraţii generale cu privire la răspunderea civilă
      • Răspunderea civilă delictuală sau extracontractuală
      • Răspunderea civilă pentru prejudiciile cauzate prin fapta ilicită a altei persoane
      • Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri în general, de animale, de ruina edificiului și alte cazuri de răspundere reglementate de Codul civil

      Puncte forte

      • evidențierea noutăților aduse de actualul Cod civil și originea acestora
      • corelarea legislației în vigoare în materie cu prevederile din reglementarea anterioară
      • analiză exhaustivă a principalelor instituții care guvernează domeniul obligațiilor
      • ample referiri bibliografice la doctrina și jurisprudența română și străină
      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.