Tratatul despre excitantele moderne a aparut in 1839, la cererea editorului Charpentier. Aici Balzac zaboveste asupra alimentelor al caror consum provoaca efecte asemanatoare cu cele produse de droguri – rachiul sau alcoolul, ceaiul, cafeaua, zaharul si tutunul –, tradandu-si preferinta pentru condimente si alimente exotice, aspect care ne permite sa ghicim o reminiscenta a mentalitatii medievale care valoriza condimentele si alimentele rare.
Tratatul despre viata eleganta este unul dintre cele mai faimoase manifeste ale dandismului in Franta. Aparut sub forma a cinci articole consecutive – intre 2 octombrie si 5 noiembrie 1830 – in revista regalista La Mode, textul este scris, se pare, la comanda editorului revistei, Emile de Girardin, care incerca astfel sa revigoreze publicatia intr-un context istoric si social dificil. Prin maxime, anecdote si mici istorii, Balzac readuce in scena personaje notorii ale vremii lor, oferindu-ne un tablou al aristocratiei franceze din zorii secolului al XIX-lea.