Lucrarea, intitulată „Tratat teoretic și practic de contencios administrativ, volumul II, ediția a II-a, revizuită, modificată și completată potrivit Codului administrativ, Legii nr. 554/2004 și actelor normative speciale interne și unionale, Tratatului teoretic și practic de contencios administrativ, volumul I, ediția 2015”, elaborată în continuarea volumului I, cuprinde completarea Titlului III din volumul I, prin care se realizează o analiză amplă și interdisciplinară a jurisdicțiilor speciale administrative cărora prin lege specială le este conferit caracter administrativ‑jurisdicțional și a jurisdicțiilor speciale administrative fără caracter jurisdicțional în contextul noilor dispoziții instituite de Codul administrativ și de actele normative interne și unionale, o atenție sporită fiind acordată jurisdicției administrative disciplinare aplicabile funcționarilor publici.
Prin acest volum sunt analizate aspecte de importanță majoră în contextul legislativ și social existent vizând: regimul juridic al actelor administrative exceptate de la controlul instanței de contencios administrativ și limitele controlului jurisdicțional asupra acestor acte administrative, precum și soluționarea litigiilor pe calea recursului paralel.
O analiză amplă este consacrată competenței materiale și teritoriale a instanțelor de contencios administrativ în contextul modificărilor și completărilor aduse Legii nr. 554/2004 prin Legea nr. 212/2018 și prin alte acte normative speciale, judecării cererilor, soluțiilor pronunțate de către instanțele de contencios administrativ competente și căilor de atac exercitate împotriva hotărârilor pronunțate în fond de către instanțele de contencios administrativ, prin raportare la jurisprudența și doctrina din materia contenciosului administrativ.
Ca element de noutate, volumul II al lucrării include aspecte privitoare la contenciosul special în materia litigiilor de cadastru și carte funciară, extrase din lucrarea „Cadastru și publicitate imobiliară. Contenciosul special în materia cadastrului și a cărții funciare”, publicată la Editura Universul juridic, București, 2019, precum și o revizuire și o modificare substanțială a aspectelor analizate în volumul I al lucrării, ediția 2015, referitoare la soluționarea litigiilor din materie funciară și din materia imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist, pe calea contenciosului administrativ și a contenciosului de drept comun.
O analiză amplă este dedicată suspendării executării actului administrativ, precum și aspectelor referitoare la aplicabilitatea unor instituții de drept procesual civil în materia contenciosului administrativ, precum: ordonanța de plată, ordonanța președințială, arbitrajul, medierea.
Prin amploarea, complexitatea și vasta documentare în elaborarea volumului II al acestui tratat, apreciem că acesta va constitui un punct de referință în dreptul românesc, atât pentru autoritățile publice cu atribuții în materie, magistrați și alți practicieni ai dreptului, cât și pentru cadrele didactice universitare și studenți.