Lucrarea, intitulata „Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, volumul III, editia a II-a, revizuita, modificata si completata potrivit Codului administrativ, Legii nr. 554/2004 si a actelor normative speciale interne si unionale, a Tratatului teoretic si practic de contencios administrativ, volumul II, editia 2016”, a fost elaborata in contextul mutatiilor semnificative aduse institutiei contenciosului administraiv prin dispozitiile Legii nr. 212/2018, ale Codului administrativ aprobat prin O. U. G. nr. 57/2019, ale Codului de procedura fiscala si ale altor normative speciale din dreptul intern, dreptul conventional si dreptul unional.
Amploarea modificarilor si completarilor aduse institutiei contenciosului administrativ prin aceste acte normative a impus o modificare si o revizuire substantiala a volumului II al lucrarii editat in anul 2016 la prestigioasa Editura Universul Juridic din Bucuresti, astfel ca acesta face in prezent obiectul volumului III al prezentei lucrari.
Volumul III al prezentei lucrari, alaturi de celelalte doua volume ale lucrarii, reprezinta dupa adoptarea Legii nr. 554/2004 si a Codului administrativ primul tratat din literatura juridica romaneasca care trateaza in mod exhaustiv, complex si interdisciplinar, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic, cea mai complexa si controversata institutie a dreptului public, institutia contenciosului administrativ.
Astfel, la fel ca si volumul II al lucrarii, editia 2016, volumul III al prezentei lucrari, in considerarea faptului ca, prin raportare la contenciosul administrativ tipic reglementat de Legea nr. 554/2004, sunt reglementate prin acte normative speciale tipuri ale contenciosului administrativ, analizeaza atat contenciosul obiectiv si contenciosul subiectiv tipic, cat si varietatile contenciosului administrativ reglementate prin acte normative speciale, respectiv: contenciosul administrativ fiscal, prin raportare la dispozitiile Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala, fiind acordata o atentie sporita procedurii de executare a hotararilor judecatoresti pronuntate de catre instantele judecatoresti in materia contenciosului fiscal; contenciosul administrativ contraventional; contenciosul administrativ in materia protectiei mediului.
Valorificand doctrina si jurisprudenta romana si franceza, precum si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, volumul III al lucrarii analizeaza si acorda o atentie deosebita problematicii executarii atat a hotararilor judecatoresti pronuntate in materia contenciosului administrativ in conditiile Legii nr. 554/2004, cat si a celor pronuntate de catre alte instante decat cele de contencios administrativ.
Prin amploarea, complexitatea si vasta documentare in elaborarea volumului III al acestui tratat, apreciem ca acesta va constitui un punct de referinta in dreptul romanesc, atat pentru autoritatile publice cu atributii in materie, magistrati si alti practicieni ai dreptului, cat si pentru cadrele didactice universitare si studenti.