Intr-o lume care a fost si este dintotdeauna a muncii, analiza reglementarilor legale in acest domeniu este esentiala. Si aceasta cu atat mai mult cu cat, pe plan intern, cat si la nivelul Uniunii Europene si al Organizatiei Internationale a Muncii se produc schimbari calitative care au ca efect nu numai demolarea partiala a unor norme din trecut, ci si aparitia unor concepte teoretice si a unor institutii juridice noi.
Este greu de afirmat categoric ca dreptul muncii reprezinta cea mai dinamica ramura a dreptului, dar, fara indoiala, in mod frecvent, legislatia muncii este marcata de transformari rapide, incorporand atat vointa statala, cat si pe cea a partenerilor sociali.
Modificarile substantiale ale legislatiei muncii care au intervenit in anul 2011 – extrem de controversate – se afla in plin proces de confruntare cu practica sociala, de sedimentare critica, de formulare a unor propuneri de lege ferenda.
Tinand seama de aceste realitati, de procesul remodelarii legislatiei muncii, o lucrare stiintifica, teoretica si practica, de drept al muncii, este oricand binevenita si real utila pentru specialisti, si nu numai pentru ei.