Un influent economist urban ne prezintă o perspectivă inedită, care dărâmă miturile legate de măreția și splendoarea orașelor. Cu toate că America este o națiune urbană, orașele au o reputație proastă: sunt mizerabile, sărace, nesănătoase și neprietenoase cu mediul… Sau nu?
În această carte revelatoare, Edward Glaeser, economist urban de top, declară că, de fapt orașele sunt locurile acelea minunate, cele mai sănătoase și mai bogate... (din punct de vedere atât cultural, cât și economic) în care merită să locuiești. Autorul ne poartă prin istorie și pe tot mapamondul pentru a ne ajuta să cunoaștem mecanismele ascunse ale orașelor și modul în care scot din om ce este mai bun.
Folosindu-se de reportaje îndrăznețe, analize coerente și raționamente convingătoare, Glaeser pledează elocvent și insistent în favoarea importanței și a splendorii orașelor, oferindu-ne dovezi încurajatoare care arată că orașul este cea mai mare creație a omenirii.
Edward Glaeser este unul dintre cei mai străluciți economiști din lume, iar Triumful orașului este o capodoperă. Îmbinând perfect economia cu istoria, autorul ne explică motivele pentru care orașele reprezintă cea mai mare invenție a „speciei noastre”. Prin intermediul acestei cărți minunat scrise ne spune că orașele nu doar au supraviețuit, ci au și prosperat, în ciuda faptului că tehnologia modernă a făcut ca „locul” (poziționarea) să nu mai fie un lucru la fel de important ca până acum. — Steven D. Levitt, coautorul cărților Freakonomics și Superfreakonomics și profesor de economie la Universitatea Chicago
O lectură esențială, convingătoare și pe care o recomand. — Tim Harford, autorul cărții Dezordonat
Edward Glaeser este profesor de economie și șeful Catedrei de Economie a Universității Harvard, unde predă teorie microeconomică și economie urbană și publică. Este considerat unul dintre cei mai inovativi gânditori și, când nu se află în fața studenților, își petrece timpul călătorind în interes profesional și analizând situația orașelor.
A publicat nenumărate lucrări despre dezvoltarea economică a orașelor, dar mai ales despre factorii care determină creșterea acestora și despre rolul lor ca centre de idei. Are un doctorat de la Universitatea Chicago și a scris mai multe cărți, printre care Cities, Agglomeration, and Spatial Equilibrium (2008), Rethinking Federal Housing Policy (2008) și Survival of the City: Mass Flourishing in an Age of Social Isolation (2021).