Cartea își propune să aducă în atenția iubitorilor de istorie și arhitectură bucureșteană, evoluția urbanistică și arhitecturală, de-a lungul a patru secole, a Dealului Mitropoliei și a împrejurimilor sale, o zonă însemnată a Bucureștiului.
Pe tot parcursul acestor epoci, perioade de apogeu au alternat cu perioade de restriște, în care proiecte de urbanism și arhitectură s-au împletit cu voințe politice și cerințe religioase. Momente importante din istoria urbană și arhitecturală a Bucureștiului se regăsesc în istoria Dealului Mitropoliei, devenit în decursul timpului unul din simbolurile orașului.
Pornind de la situația actuală, prin acest studiu se propune un itinerar în istoria locului, o radiografie în urbanismul și arhitectura Dealului Mitropoliei și a împrejurimilor: istoria urbană și sistematizările Dealului Mitropoliei, istoria aleii de pe versantul de est de la trasarea ei de către Constantin Brâncoveanu până în prezent, plastica arhitecturală a vilelor ce bordează latura de sud a dealului, lotizările din zonă realizate în perioada interbelică, cunoscute dar puțin cercetate - Parcelarea Culina-Simotta realizată de cei doi arhitecți și Parcelarea Sf. Ecaterina realizată de arhitectul Florea Stănculescu aflată în imediata vecinătate a Bisericii Sf. Ecaterina, tipologia arhitecturală a străzii Principatele Unite.
Cercetarea a fost realizată împreună cu studenții de la Facultatea de Istoria și Teoria Artei de la Universitatea Națională de Arte București, pe baza lucrărilor de la seminarul condus de arhitect Cristina Woinaroski în cadrul cursului de istoria arhitecturii din România, susținut de arhitect Alexandru Beldiman.