Cartea e alcătuită în mai multe secvențe. Se deschide cu o amplă convorbire/interviu (de aproximativ o sută de pagini) cu protagonistul ei. Incercând să îi deslușească etapele devenirii, fără a neglija considerațiile cu caracter teoretic-doctrinar.
Urmează un eseu al autorului despre ansamblul creației critice a d-lui George Banu, eseu al cărui rost e acela de a surprinde esența, dominantele metodei sale critice, cuantumul de originalitate adus de critic în evaluarea axiologică a fenomenului teatral, văzut printr-o perspectivă complexă, în care sincronia se însoțește cu diacronia, cultura cu civilizația, inovația cu complementaritatea și viziunea antropologică.
O a treia secvență a cărții conține comentarii detaliate asupra tuturor cărților apărute din 1990 încoace, la diverse edituri românești, cărți purtând ilustra semnătură a criticului. Lor alăturându-li-se comentarii asupra a două cărți de ultimă oră din creația sa. Cărți apărute în Franța și socotite de George Banu a avea o valoare testamentară.
A patra secvență a volumului conține o amplă fișă bio-bibliografică însoțită de comentarii.
În final, o amplă anexă, intitulată File dintr-o memorie salvată, reunește o selecție de 20 de texte publicate de George Banu în presa din România înainte de stabilirea lui în Franța.