Paginile ce urmează spun povestea a zece dintre conducătorii romani. Au fost cei mai capabili şi mai de succes împăraţi ai Romei sau, în cazul lui Nero, unul dintre cei mai libertini – dar chiar şi el a fost un mare constructor. Succesul a fost diferit, după circumstanţe şi talent, dar toţi cei zece împăraţi au vrut să-şi exercite controlul politic pe teritoriul lor, să-şi propage puterea militară în afara lui, să stăpînească un popor prosper, să dezvolte Roma şi să se bucure de o relaţie binevoitoare cu divinitatea sa. Şi fiecare şi-a dorit să moară în patul lui, lăsînd puterea moştenitorului ales de el. (Barry Strauss)
Într-o carte captivantă şi densă, Barry Strauss ne oferă o istorie condensată şi meticulos documentată a Romei şi a imperiului ei prin intermediul a zece împăraţi şi al epocilor în care aceştia au trăit: de la Augustus, întemeietorul imperiului, pînă la reformatorul Constantin, cel care l-a creştinat şi i-a mutat capitala la Constantinopol. După căderea republicii, Roma a cunoscut suişuri şi coborîşuri, a cîştigat în splendoare şi teritoriu, a avut mereu parte de războaie, de comploturi şi crime, de mari transformări sociale, culturale, etnice şi religioase, pentru ca, în final, să fie măcinată de propriile slăbiciuni. Fantomatica Ravenna, cu ultimele licăriri ale gloriei apuse a Romei, şi ţărmurile Bosforului, cu semeţul Bizanţ în plină ascensiune, în care Iustinian şi Teodora au fost ultimii împăraţi vorbitori de latină, încheie itinerariul cronologic al unui imperiu care şi-a lăsat o amprentă decisivă asupra destinelor a numeroase popoare de pe trei continente, printre care şi cel român.
„Această superbă carte care concentrează patru secole de istorie romană reprezintă o capodoperă de concizie şi îl confirmă pe Barry Strauss ca fiind cel mai important autor academic de azi al unor lucrări de istorie antică accesibile publicului larg.” (The Wall Street Journal)
„Să sintetizezi circa 360 de ani de istorie în tot atîtea pagini este o performanţă în sine... Punctul forte al unei asemenea abordări este că ne oferă o perspectivă cu totul diferită. Mult prea adesea, cărţile despre Roma, asemenea pelerinilor literari, revin la locurile devenite familiare, insistă asupra indecenţei unor Nero, asupra puterii armatelor şi a birocraţiei eficiente. Dar, aşa cum ne arată Strauss, Roma a fost cu mult mai complexă şi mai interesantă... O carte încîntătoare!” (The New York Times Book Review)