Al cincilea DVD din colecția Sahia Vintage, produs de One World Romania, poartă titlul de "Efemere" și cuprinde 11 scurt-metraje documentare produse de studioul Alexandru Sahia între anii 1963 - 1984. Ca si celelalte DVD-uri din colectie si acesta va veni insotit de o brosura consistenta de prezentare, ce va fi inclusa in interiorul digipack-ului.
La mijlocul anilor ‘70, aproape jumătate din bugetul studioului Sahia era generat de filmul-comandă. Acest lucru s-a datorat, pe de o parte, promovarii de catre stat a modelelor de auto-finantare institutionala, si pe de alta parte, interesului regizorilor pentru o categorie de filme considerate mai putin angajante politic. Pentru a descrie aceasta substantiala productie „minora” a studioului, apelam la terminologia utilizata in studiile de cinema, care grupeaza aceste filme in categoria productiilor asa-zis „efemere”.
Concentrarea asupra productiilor efemere ale studioului Sahia ne permite nu numai scanarea unui segment al productiei, semnificativ din punct de vedere cantitativ, dar si urmarirea unui proces complex petrecut la nivelul comunitatii de film: ca urmare a unei decizii legislative luate la inceputul anilor ‘70, regizorilor de fictiune de la Buftea Ii se permitea sa lucreze „pe contract” – o decizie ce va determina o mobilititate constantă, semi-oficială, între studioul de fictiune si cel de documentar, acestia „migrand” frecvent la Sahia pentru a regiza filme de comandă externă în pauzele dintre contractele de ficțiune de la Buftea. Astfel, cele două studiouri erau legate subteran printr-o relație de tip „cerere și ofertă” – o relatie convenabila pentru regizorii de fictiune pentru ca le oferea un castig suplimentar, protejându-i in acelasi timp de interferența cu politicul prin implicarea în proiecte „lejere” de comandă, ne-trecute prin aparatul de cenzura ideologica.
Aceasta mobilitate a regizorilor intre studiouri s-a materializat, la nivelul productiei de film, printr-o serie de filme efemere produse la Sahia, dar semnate de nume semnificative ale filmului de fictiune romanesc – o productie ramasa necercetata pina in momentul de fata. Ne propunem sa identificam unele dintre aceste filme – in masura in care cópii ale acestora au fost trimise nu numai catre institutile beneficiare din epoca, ci si pastrate de catre studioul Sahia si ulterior depozitate la ANF.