Alexander Bălănescu, celebrul violonist, compozitor şi fondator al cvartetului Bălănescu Quartet, lansează noul material discografic, „bălĂEnescu”, album prin care celebrează muzica marelui George Enescu.
Viaţa şi munca lui George Enescu au fost o sursă de inspiraţie incomensurabilă pentru Alexander Bălănescu, care a adunat în noul album 8 creaţii de mare anvergură. Enescu, împreună cu Bartok şi Stravinski, au fost compozitorii care, în secolul 20, au absorbit muzica tradiţională românească atât prin experienţa personală, cât şi prin inteligenţa emoţională, şi au transformat-o într-un limbaj internaţional. De la acest crez, de a face muzica un limbaj comun pentru toate culturile, a pornit şi creaţia lui Alexander Balanescu.
Alaturi de albumele „Luminitza” si „Maria T”, pentru cel din urmă fiind influenţat de muzica Mariei Tănase, noul material, „băLĂEnescu” este a treia partea a trilogiei inspirate de România. Un pachet de trei materiale discografice ce reprezintă un jurnal de cultura contemporană românească. Astfel, de la muzica folk până la cea mai sofisticată muzică clasică, Alexander Balanescu rămâne fidel spiritului român.
Tema operei „SoulEtude” este exilul. Începe de la amintirile sale din copilărie şi continuă prin a descrie timpii călătoriei; un voiaj atât literal, cât şi geografic, o perspectivă asupra lumii şi asupra transformării interioare.
Transrapsodia, cel de-al treilea opus de pe album, pune în prim plan Rapsodia nr. 1 a lui George Enescu, iar Bălănescu îşi argumentează alegerea prin două considerente semnificative: în primul rând, pentru că rapsodiile lui George Enescu reprezintă una dintre cele mai mari moşteniri ale poporului român şi nu numai, şi, în al doilea rând, pentru că au orchestraţii complexe şi extrem de valoroase.