Viața românilor în străinătate – din ce în ce mai numeroși – completează istoria contemporană a României, mai puțin cunoscută. În particular, foarte mulți muzicieni (incluzând subgenurile pop, rock, jazz, folk – celebri în România anilor ‘60, ‘70, ‘80, ’90) au plecat din țară pentru un viitor mai bun, în special în timpul regimului comunist. Edițiile „O poveste… cu cântec!” ale emisiunii LUMEA ȘI NOI prezintă la TVR INTERNAȚIONAL poveștile de viață ale unor români din lumea largă. Și cum cei mai mulți au avut o viață artistică importantă în România, emisiunile recuperează astfel şi o parte din evoluţia muzicii românești. O istorie orală, fără pretenţii oficiale.
Când am demarat acest proiect, a existat un fapt care m-a motivat în primul rând. Conform unor estimări personale și ale muzicologului Florian Lungu, 80% din elita jazzului și 50% din cea pop-rock ar fi plecat din România până în 1989. De unde și ancheta legitimă de a căuta istoria muzicii tinere (sau ușoare) românești și pe „the dark side of the moon”. Cartea «Poveşti cu cântec din diaspora – 100 de români şi aventurile lor muzicale», lansată la editura ARTPRINT, va apărea la sfârşitul lunii iunie 2014, documentând filmările din 2010 încoace pe două continente, dintr-un gest de deferenţă faţă de cei care au fost nevoiţi să se despartă de România, dar de fapt au luat-o cu ei.
Un volum tratând muzica, fără o trimitere directă la aceasta (dincolo de linkurile emisiunilor postate pe tvrplus sau site-uri şi profile facebook ale diverșilor muzicieni) suferă major în lipsa unor exemplificări. Prin urmare, în paralel cu apariţia cărţii tipărite, a apărut ideea alipirii unei serii de CD-uri (sau chiar DVD-uri) editate separat de o casă de discuri. Producătorul Romulus Arhire, prin Soft Records, a fost de acord ca acest prim CD să poarte același generic și să se găsească în aceleași puncte de distribuție. Selecţia pieselor are un prim criteriu în expresia românească şi se supune aceleiaşi identificări a unei conştiinţe româneşti, voite sau subsumate.