Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Ansamblul este constituit pe trei nivele, reunind muzicienii români consacrați pe plan internațional cu muzicienii care provin din programul Orchestrei Române de Tineret și care activează acum în cele mai importante orchestre din țară, dar și cu tinerii instrumentiști care studiază în instituțiile de învățământ superior din țară, pregătind astfel pe moștenitorii viitorului muzical al României.
Romanian Chamber Orchestra a luat naștere din ințiativa violonistului Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș care sunt și directorii artistici ai ansamblului. Membrii Romanian Chamber Orchestra fac posibile cuvintele dirijorului orchestrei, Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți șefi de orchestră români recunoscuți pe plan mondial, în prezent dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln și director muzical al Orchestrei Naționale a Franței: „muzica a fost și va rămâne modul cel mai direct prin care noi comunicăm esența sentimentelor noastre”.
Într-un context mondial de excepție cauzat de pandemia de coronavirus, Romanian Chamber Orchestra a concertat în Timișoara, Arad, Cluj și București. Cu ocazia concertului de la Sala Radio din 2020 au fost înregistrate cele două lucrări prezente pe albumul de față.
Cvartetul de coarde nr. 14 în re minor „Moartea și fata“, D. 810 (în aranjament pentru orchestră de coarde), compus în 1824, când sănătatea compozitorului se degrada constant, poate fi considerat un testament artistic datorită încărcăturii dramatice. Subtitlul Moartea și fata face trimitere la liedul scris cu șapte ani mai devreme, pe a cărui temă se bazează partea secundă.
În contrast cu lucrarea anterioară, Serenada pentru orchestră de coarde op. 22 în Mi major a fost compusă de Antonín Dvořák într-o perioadă luminoasă, cu un aer optimist ce transpare în muzică. Cele cinci părți ale lucrării reflectă stări diverse, pozitive, chiar și cele în tonalități minore sugerând o melancolie senină.