SERENITY – un generic care reunește pe acest disc epoci universuri sonore diferite și, multe dintre ele, prea puțin cunoscute. În marea lor majoritate, lucrările selectate, excepție făcând do minor-ul mozartian cu al său dramatism, ar putea fi incluse într-un capitol sugestiv: o muzică agreabilă, care amplifică starea de liniște și de introspecție.
Clasic al scenei muzicale româneşti, Cristian Mandeal (născut la Rupea, judeţul Braşov, în 1946) este un nume exponenţial pentru arta dirijatului din România ultimelor peste patru decenii. Distincţie, echilibru, sobrietate şi cea mai solidă cultură a tradiţiei simfonice sunt atributele profilului său artistic.
Într-un mandat de aproape două decenii (1991-2009), Cristian Mandeal s-a impus ca cea mai influentă personalitate care a condus Filarmonica „George Enescu” în perioada de după George Georgescu (răstimp în care clădirea Ateneului a trecut printr-un lung şi minuţios proces de restaurare şi modernizare). Creaţia lui Enescu a reprezentat, de altfel, una dintre constantele preocupărilor sale, muzicianul semnând o integrală discografică a lucrărilor simfonice enesciene, precum şi premierele în Marea Britanie şi Italia ale operei Œdipe. A condus, de asemenea, în calitate de co-director artistic, Orchestra Naţională Bască şi a colaborat cu Orchestra Hallé din Manchester ca principal dirijor invitat, primul din istoria de peste 160 de ani a ansamblului. De asemenea, sub conducerea dirijorală și artistică a maestrului Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a devenit ansamblul atât de apreciat, atât în țară cât și în străinătate, și a reușit să stabilească un înalt standard de excelență.
Cu o stagiune permanentă de concerte şi înregistrări, Orchestra de Cameră Radio este o prezenţă activă şi atractivă în viaţa muzicală românească. Concertele susţinute la Sala Radio, în deplasări în ţară sau turneele în străinătate s-au constituit în adevărate evenimente muzicale.
Turneele peste hotare în Rusia, Ucraina, Austria, Spania, Franţa, Italia, Japonia, Grecia, Cipru, Germania, Coreea de Sud, înregistrările pe discuri, filmele de televiziune, participările la ediţiile Festivalului Internaţional George Enescu au determinat aprecierile din partea publicului şi a presei de specialitate.
(Anca Ioana Andriescu – extrase din textul de prezentare a albumului)
Înregistrări speciale, Radio România, 7-11.09.2020 (1-3), înregistrări din concert, Radio România, 24.02.2021 (4-6), Studioul de concerte „Mihail Jora”.