Ceaiul negru este un tip de ceai obținut, ca și cel verde, alb sau galben, din planta Camellia Sinensis, fie ea varietatea Sinensis sau Assamica. Pentru a ajunge să aibă această culoare și celelalte atribute, el trece și printr-un proces de oxidare (uneori denumit, în mod greșit, de fermentare), mai lung decât în cazul celorlalte tipuri.
Spre deosebire de ceaiul verde, care își pierde aroma dupa aproximativ un an, cel negru își păstrează prospețimea timp de câțiva ani, motiv pentru care a fost preferat inițial pentru export, de la începuturile istoriei sale. Fie că este vorba de un ceai de Assam sau Darjeeling, cărora nu li se adaugă nimic, sau despre combinații celebre precum Earl Grey, aromat cu ulei de bergamotă, vă invităm să descoperiți nenumărate feluri de infuzii. Se prepară cu apă proaspăt fiartă, lăsată puțin să se răcească, până ajunge la 95 °C. Frunzele se îndepartează după 3-5 minute, în funcție de tăria pe care doriți să o obtineți. Nu este recomandată infuzia mai lunga de 5 minute, pentru ca va prinde un gust amar.