Dincolo de diversitatea obiectelor si situatiilor pe care experienta estetica le vizeaza, in acest volum, Jean-Marie Schaeffer examineaza experienta estetica sub aspectul ei generic, mai exact dinamica interna a acesteia. Experienta estetica este conceputa aici ca „un anumit tip de experienta traita, ce exploateaza repertoriul comun al resurselor noastre in materie de atentie, emotie si stari hedonice, dandu-le insa o inflexiune aparte”. Aceasta intrebuintare unica a resurselor noastre comune din cadrul experientei estetice este analizata prin prisma mai multor studii din stiintele cognitive, in special psihologia cognitiva si evolutionista, teoriile atentiei, psihologia emotiilor si neuropsihologia starilor hedonice.
„Daca experienta estetica este o experienta a vietii obisnuite, atunci operele de arta, in momentul in care functioneaza estetic, fac si ele parte din aceasta viata obisnuita. Dar nu este acesta lucrul cel mai bun care li se poate intampla operelor de arta, si nu este totodata si lucrul cel mai bun care se poate intampla cu viata obisnuita?”
J.-M. Schaeffer
Jean-Marie Schaeffer (n. 1952) este filosof, cercetator stiintific emerit in cadrul CNRS, director de studii (R) la EHESS, si membru in Academia Europaea. A publicat numeroase monografii in care analizeaza fundamentele esteticii filosofice, introducand stiintele cognitive in dezbaterile estetice. Printre cele mai importante lucrari: L’art de l’age moderne. L’esthétique et la philosophie de l’art du XVIIIe siècle à nos jours (Gallimard, 1992), Les célibataires de l’Art. Pour une esthétique sans mythes (Gallimard, 1996), La fin de l’exception humaine (Gallimard, 2007).