O carte de colecție, o carte reprezentativă pentru Maramureș, ne propune neobositul etnolog Pamfil Bilțiu și colaboratoarea și consoarta lui, Maria Bilțiu. Apărută în condiții grafice deosebite, se numește „Ioan Stan Pătraș și zestrea sa artistică”, ediția a II-a revăzută și adăugită, (carte-simbol, tocmai bună pentru a putea fi oferită turiștilor care ne trec pragul).
Demersul domnului Pamfil Bilțiu este salutar, fiindcă Maramureșul, dacă se identifică cu ceva, se identifică cu porțile maramureșene, bisericile de lemn, folclorul de pe Iza și Mara și, în mod excepțional, cu „Cimitirul vesel” din Săpânța.
Din Cuvântul de început, numit „Argument” aflăm că: „Lucrarea noastră își propune să umple un gol resimțit de multă vreme. Prin ea ne propunem să analizăm și să tratăm opera meșterului Ioan Stan Pătraș sub toate aspectele ei, pentru a o putea astfel pune în legitimele ei drepturi și a o aprecia la justa ei valoare, asta și ca o replică la nu mai puținele considerații eronate și exagerate, emise în legătură cu ea, cu toate că cercetările noastre sunt îngreunate de dispariția multor obiective din zestrea sa artistică, odată cu trecerea vremii. Ne gândim la numărul mare de cruci care s-au distrus, la fosta poartă a CAP, cea de la școală, precum și la alte lucrări”.
Ion Stan Patras si zestrea sa artistica
Categorii:
Limba:
Romana
Data publicării:
2021
Editura:
Tip copertă:
Paperback
Nr Pag:
175
Colectie:
Editia:
a II-a
ISBN:
9786069504468
Dimensiuni: l: 23cm | H: 16cm