Andreea Răsuceanu este scriitoare, traducătoare, critic literar și, din 2017, editor coordonator al colecției Humanitas 821.135.1, dedicată scriitorilor români contemporani. Scrie numeroase articole în cele mai importante revistele culturale din România și texte în volume colective, printre care Ferestre din București și poveștile lor (Editura Peter Pan, 2015 și 2019), Cum să fii fericit în România (Humanitas, 2017) sau Cartea întâmplărilor (Humanitas, 2019).
Primul ei volum publicat, Cele două Mântulese (Editura Vremea, 2009), a fost nominalizat la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România și la Marile Premii Prometheus, secțiunea Opera Prima. Urmează, în 2013, Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, volum nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la premiile revistei Observator cultural. Autoare a mai multor volume bazate pe metoda geocriticii, Andreea Răsuceanu primește în 2013 premiul Tânărul critic al anului în cadrul Galei tinerilor scriitori. În 2016 apare la Humanitas volumul de eseistică și critică literară Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (nominalizare la premiile Observatorului cultural). Tot la Humanitas apar romanul O formă de viață necunoscută (2018) și Dicționarul de locuri literare bucureștene (coautor Corina Ciocârlie), în 2019.
Vă invităm să ascultați un fragment din cel mai recent roman al ei, Vântul, duhul, suflarea, apărut la Polirom în 2020, la#zoompeautori, pe pagina de Facebook a colegilor noștri de la Brașov. În 2021, romanul a fost nominalizat la Premiile Observatorului cultural și la Premiul Național „Ziarul de Iași” și ales câștigător la secțiunea roman la Premiile Uniuniii Scriitorilor din România. Tot anul acesta, autoarea a fost distinsă de USR cu Premiul Scriitorul lunii februarie. Andreea Răsuceanu este invitata săptămânii 30 iulie – 5 august în Raftul autorilor români pe carturesti.ro. Cărțile sale aflate în stoc au 10% reducere în perioada campaniei.