Cu toții îl (re)cunoaștem pe Andrei Pleșu și după vorba scrisă, publicată în nenumărate volume, și după cea vorbită, frazată cu o lejeritate și un umor inconfundabile în convorbiri purtate cu prieteni și/sau preopinenți de marcă.
Reamintim pe scurt că Andrei Pleșu s-a născut în 1948 la București, că a absolvit Facultatea de Arte Plastice, Secția de istoria și teoria artei, că a fost lector universitar între 1980 și 1982 la Academia de Arte Plastice din București, apoi, între 1991 și 1997, profesor universitar de filozofie a religiilor la Facultatea de Filozofie din București. Este fondator și director al Dilemei/Dilemei vechi, fondator și președinte al Fundației Noua Europă și rector al Colegiului Noua Europă, membru al World Academy of Art and Science şi al Académie Internationale de Philosophie de l’Art, dr. phil. honoris causa al Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau şi al Universităţii Humboldt din Berlin, Commandeur des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d’Honneur.
Numeroase dintre scrierile sale au fost traduse în franceză, germană, suedeză, maghiară, polonă sau slovacă și are o serie de autor dedicată la Humanitas. Amintim câteva dintre volumele publicate: Minima moralia. Elemente pentru o etică a intervalului (Cartea Românească, 1988; Humanitas, 1994); Jurnalul de la Tescani (Humanitas, 1993); Despre îngeri (Humanitas, 2003); Dialoguri de duminică (în colaborare cu Gabriel Liiceanu, Humanitas, 2015); Neliniști vechi și noi (Humanitas, 2016); O idee care ne sucește mințile (Humanitas, 2014, 2022, în colaborare cu Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici), Despre frumusețea uitată a vieții (Humanitas, 2022 pentru a IV-a ediție).
În perioada 21-27 octombrie, Andrei Pleșu este invitatul săptămânii pe carturesti.ro în Raftul autorilor români. Vă invităm să faceți o nouă vizită în universul minimei moralia sau să-l reascultați în varianta audio, unde narator este chiar el. Iar dacă vă aflați la Iași, aveți șansa să-l revedeți live chiar duminică, în cadrul Serilor Filit, în ultima zi a Festivalului, când va vorbi despre Filosofie și literatură în vreme de război alături de Alexandru Călinescu.