Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă

      Angela Marcovici

      Angela Marcovici sau Angela Marinescu sau Basaraba Matei (ultimele două fiind pseudonimele sub care a mai publicat) – născută în Arad, în 1941 – te cucerește de la prima lectură. Discursul abrupt, tranșant și vulnerabil lovește de la primul contact cu poezia ei.

      Cu o istorie personală la fel de marcantă precum îi e poezia – fostă gimnastă, înotătoare și jucătoare de volei a cărei carieră sportivă s-a încheiat prematur din cauza unor probleme de sănătate care i-au pus viața în pericol – a decis să studieze medicina și psihologia și a debutat literar cu poeme în revista Tribuna și ulterior (1969), în volum, cu Sînge albastru (Ed. pentru Literatură, reeditat la CDPL, 2012).

      A publicat peste 15 volume de poezie și a apărut în numeroase antologii; printre ele se numără titluri precum: Cocoșul s-a ascuns în tăietură (Cartea românească, 1996), Fugi postmoderne (Vinea, 2000), Îmi mănânc versurile (Vinea, 2003), Limbajul dispariției (Vinea, 2006), Întâmplări derizorii de sfârșit (Vinea, 2006), Probleme personale (Cartea românească, 2009), două volume care adună sub titlul Subpoezie (Charmides, 2015) opera completă a poetei și Păsările pe cer țipă (CDPL, 2021).

      Volumele i-au adus premii dintre cele mai importante: Premiul Nichita Stănescu (1990), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2000), Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, Premiul special Scrisul sau Viața în 2022 la Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.

      În perioada 10.03 – 16.03, ne dorim să onorăm activitatea poetei și o aducem mai aproape de voi printr-un discount de 20%, valabil exclusiv pe carturesti.ro, în raftul autorilor români, pentru cărțile care-i poartă semnătura.