Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Nu aveți produse în coș.
      Comandă

      Marta Petreu

      Marta Petreu este profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş‑Bolyai” , redactor‑şef al revistei Apostrof și Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele, cărora le-au urmat și alte volume lirice, dintre care amintim Cartea mîniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999) sau Scara lui Iacob (2006). Ca eseist şi istoric al filosofiei româneşti, a publicat volume precum: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau Schimbarea la faţă a României (1999); Ionescu în ţara tatălui (2001); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008); Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009). A publicat, sub titlul Conversaţii cu… (2004 şi 2006), două volume de interviuri cu personalităţi ale vieţii intelectuale româneşti. A gîndit şi alcătuit mai multe volume tematice de confesiuni. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură. În 2011, Editura Polirom a iniţiat seria de autor „Marta Petreu”, în care au apărut pînă în prezent peste 10 volume ale autoarei.
      Romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, cu care editura a deschis seria, a primit Premiul „Cartea Anului 2011” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul; Premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din România; laureat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry, 2012.
      Marta Petreu a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Mai multe volume ale sale de poezie, proză și eseistică au fost traduse şi publicate în Franţa, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia, Spania, Elveţia.