Sociologului Mirel Bănică îi place să conducă, așa încât nu a avut probleme în a parcurge peste 3000 de kilometri într-o singură vară prin România, călătorie în urma căreia ne delectăm cu toții lecturând cel mai recent volum al său, apărut la Polirom în 2020, Prin România. Carnete de drum.
Doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (în 2004), cu stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval din Canada şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2005 – 2008), Mirel Bănică este, din 2008, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Specializat în socio-antropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei și antropologia mediilor virtuale, membru al „Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Sociale ale Religiei” din Paris, are articole publicate la edituri şi reviste de prestigiu din Franţa, Canada, Statele Unite sau Rusia.
Pentru volumul Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (Polirom, 2014), a câştigat în 2015 premiul de excelenţă al revistei Dilema Veche şi al revistei Observator Cultural și, de asemenea, distincţia de „Cea mai bună carte a anului, categoria non-ficţiune românească”, decernată de Asociaţia Editorilor din România şi Ministerul Culturii, în anul 2015.
În perioada 6 - 12 noiembrie, Mirel Bănică este invitatul săptămânii în Raftul autorilor români.