Nichita Danilov este, potrivit lui Alexandru Mușina, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, care și-a conturat un univers poetic inconfundabil, amestec subtil de viziune tragică și grotesc, ironie și autoironie, fervoare mistică și dandism. Născut în 1952, într-o familie de etnie ruso-lipoveană în satul Climăuți din județul Suceava, scriitorul este absolvent de studii postliceale de arhitectură, dar și de economie la Iași.
Nichita Danilov a debutat literar în revista Dialog în anul 1979 și este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN Clubului European, cu texte publicate în numeroase reviste din țară și cu poezii traduse și publicate în diverse reviste din SUA, Anglia, Cehia, Slovacia, Franța, Spania, Letonia, Ungaria, Italia, Rusia, Ucraina, Serbia, Estonia ș.a.m.d.
Dintre volumele publicate, amintim: volum de poezii distins cu Premiul USR Fântâni carteziene (Ed. Junimea, 1980); Mirele orb (Junimea, 1995), volum distins cu Premiul Fundației Soros, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași și Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; romanul Tălpi (Ed. Polirom, 2004), câștigător al Premiului Uniunii Scriitorilor din Iași; volumul de eseuri și portrete literare Capete de rând (Ed. Paralela 45, 2006); romanul Ambasadorul invizibil (Polirom, 2018); romanul distopic Omul din eprubetă (Polirom 2020); De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă (Tracus Arte, 2021); volumul de proză scurtă Simfonia mută (Polirom, 2022); volumele de poezii Peisaj cu îngeri la fereastră (Junimea, 2022) Și Dumnezeu a fost țărână (Cartier, 2022).
Invitat în Raftul autorilor români în perioada 3-9 februarie, titlurile lui Nichita Danilov au 20% reducere doar pe carturesti.ro, în limita stocului disponibil.